Natuur beïnvloedt hersenen

Natuur beïnvloedt hersenen

Natuur beïnvloedt hersenen

Is dat wel zo? En wat ik daarmee in mijn eigen leven?
Als ik zo’n kopje lees, kan ik het niet laten om erop te klikken… en jij blijkbaar ook niet : )

Context
Al jaren hou ik mij bezig met de vraag wat de kwaliteit van ons werk en leven beïnvloedt. Welke kleine aanpassingen maken op lange termijn een verschil voor jezelf en de mensen om je heen? Hoe zet je kennis en inzichten om in daadwerkelijk actie en resultaat? Als spreker en trainer deel ik praktische strategieën voor meer geluk, gezondheid en succes.

 

In deze BLOG

6 links met positieve effecten
In deze blog heb ik een aantal recente links voor je gebundeld waarin “tijd doorbrengen in de natuur” in relatie wordt gebracht met fysiek en mentaal welbevinden zodat jij tijd bespaart, de artikelen kunt screenen en je je eigen visie kunt vormen.

5 tips voor een persoonlijk experiment

Misschien nog wel belangrijker: je krijgt een paar praktische suggesties om je nieuwsgierigheid naar dit onderwerp om te zetten in actie/ een persoonlijk experiment.

 

Waarom?
Er is in deze tijd alles behalve gebrek aan kennis. We leven in een informatiemaatschappij waar iedereen in sneltreinvaart a la DWDD op de hoogte blijft en vermaakt wordt. Content die vandaag boeiend voor jou is, wordt een dag later waarde-loos als je er niets mee doet. Kortom; enkel kennis en inzicht verhoogt je werk/leefgeluk niet.


Van weten naar doen

Veel mensen weten dat roken ongezond –en lichaamsbeweging gezond is. Ze weten dat SMS’en in de auto gevaarlijk is en toch blijven ze het doen. Veel mensen weten dat ze het fijn vinden om een of meerdere avonden vrij te houden in hun agenda maar toch loopt de week vol (ja, weken kunnen dat). Mensen weten waar ze op lange termijn gelukkig van worden, maar er mist een belangrijke stap tussen dat weten en resultaat. Hoe zet je jouw weten, je kennis en de inzichten die er voor jou toe doen om in actie? Dat lees je straks hieronder maar eerst zoals beloofd de links zodat je kunt checken of je wel over wilt gaan op actie.

Recente links
Bij ’t gros van wetenschappelijk onderzoek blijven er meer vragen over dan antwoorden en moet er meer onderzoek gedaan worden om harde uitspraken te doen. “Het lijkt erop dat de natuur een klein maar noemenswaardig positief effect heeft op onze gezondheid” aldus de gezondheidsraad. Een greep uit de positieve effecten van onderstaande artikelen / blogs zijn:

5 Positieve effecten
+ Je korte termijn geheugen en concentratie neemt toe
+ Je creativiteit neemt toe
+ Stressreductie
+ Goed voor je gezichtsvermogen
+ Buiten sporten lijkt makkelijk, duurzamer t.o.v binnen

5 recente links + (1 oude) over de positieve effecten van tijd doorbrengen in de natuur*:
http://mobile.nytimes.com/blogs/well/2015/07/22/how-nature-changes-the-brain/
http://www.huffingtonpost.com/2014/06/22/how-the-outdoors-make-you_n_5508964.html
http://www.businessinsider.com/11-reasons-you-should-go-outside-2014-4?IR=T
http://www.nrc.nl/nieuws/2015/06/16/kinderen-moeten-vaker-naar-buiten-om-bijziendheid-te-voorkomen/
http://www.health.harvard.edu/press_releases/spending-time-outdoors-is-good-for-you
http://www.gezondheidsraad.nl/en/publications/gezonde-leefomgeving/nature-and-health-the-influence-of-nature-on-social-psychological

*Heb je een meer recent -of beter artikel? Heb je zelf onderzoek gedaan naar de effecten van tijd doorbrengen in de natuur? Leuk als je een reactie geeft onderaan of via een mailtje.

 

Toepassing

Soortgelijke artikelen waren voor mij aanleiding om in mijn management-tijd de werkbesprekingen regelmatig buiten te doen. We bespraken werkinhoud tijdens een rondje door het dichtstbijzijnde park. Als de tijd het toeliet combineerden we het overleg ook soms met een potje tafeltennis…. Mogelijk denkt een aantal van jullie nu: “lekker productief (1)” of “dat kan in mijn werkveld niet zo makkelijk (2)”.

Misschien is dit interessant voor jeLink_Kennis_van_nu_Spelen_BLOG_Into the wild Nederland
Over die eerste opmerking heeft Timon Visser (consultant bij Effectory) laatst een leuke blog geschreven en Andre Kuipers heeft met de kennis van nu (NTR) een schitterende aflevering gemaakt over de functie van spelen. Als buiten een rondje lopen (of huppelen :  )) en tafeltennissen of tafelvoetballen (ja, steeds meer vernieuwende bedrijven hebben zo’n ding staan) onmogelijk is in jouw werkgebied, is het dus extra belangrijk dat je het buiten je werk organiseert.

 

Zet kennis en inzicht om in gerichte actie.
De kans is groot dat je deze blog (net als alle andere) screent om te kijken of er iets nuttigs in staat en vervolgens weer doorgaat met waar je mee bezig bent. Dat is heel gezond. Wanneer we alles wat we lezen direct zouden toepassen komen we niet meer aan werken, sporten en sociale activiteiten toe. Echter, als je al langere tijd denkt: “Ik zou eigenlijk wat vaker naar buiten moeten gaan”, daag ik je uit om naast dat denken ook te DOEN en een experiment met jezelf aan te gaan.

Zoals ik hierboven al schreef, neemt je geluk of kwaliteit van leven niet toe van meer weten. Je gaat pas verschil ervaren als je iets gaat doen op een manier die bij je past. Ik zal het nog een keer opschrijven: op een manier die bij jou past. Dat maak namelijk enorm verschil in lange termijn succes.

 

Doe niet zoals het hoort
Ik zie in mijn werk veel mensen handelen op een manier die ‘bewezen is’ of ‘zoals het hoort’ en na een x aantal weken of maanden tot de conclusie komen dat ‘het niet werkt’. Deze mensen vergeten dat ze zelf (met al hun voorkeuren, ervaringen, werk –en leefcontext) een cruciale rol spelen in die toepassing. Waarom richt je je huis in op een manier die bij je past? Plan je een vakantie op een manier die bij je past? Of een ochtendritueel op je eigen manier? Wanneer je je in de toekomst iets voorneemt, hoop ik dat je een gezonde dosis eigenwijsheid inzet en jezelf tijd gunt om je unieke manier te ontdekken.

 

Een mooi bruggetje naar de praktische tips om iets met je kennis te doen

 1. Bedenk waarvoor je het doet
  Wat levert het je op lange termijn op (pleasure) of wat wil je op lange termijn vermijden (pain). WHY?
 2. Kies een vorm die bij je past
  Het lijkt een open deur. Dat is het ook, maar ik noem ‘m toch nog een keer; je voornemen heeft de meeste kans van slagen als je iets doet wat je interesseert of waar je van geniet. Voorkom dat je op ‘karakter’ de natuur afvinkt op je lijstje : )
 3. Kleine, haalbare stappen
  Kijk wat voor jou de meest laagdrempelige –en meest optimale vorm is om tijdens of na een werkdag tijd door te brengen in de natuur. Minimaal kan zijn: ik loop 3 keer per week ‘s middags een rondje van 5 min. door het park. Optimaal kan zijn ik loop dagelijks een half uur buiten in een groene omgeving.
 4. Samen
  Betrek je vriendin, vriend, man, vrouw, kinderen en collega’s om meer tijd buiten door te brengen. Je kunt ook het verzoek doen of ze je willen herinneren aan jouw voornemen.
 5. Bijslijpen
  Ik noem het bewust een ‘experiment met jezelf’ omdat je nieuwsgierig blijft naar de uitkomst en omdat een experiment mag mislukken. Wat gebeurt er als ik dit doe? Werkt het mogelijk beter voor mij als ik het zo doe? In plaats van een binaire houding ten aanzien van je leerproces; werkt het of niet, test je net zo lang tot het jouw eigen manier is. Op deze manier is de kans van slagen groter.

 

Voorbeelden van wat ik zelf anders doe

 • Ik begin mijn dag twee keer per week met hardlopen in de ochtend (inclusief frisse duik halverwege)
 • ‘S avonds voor ik ga slapen loop ik regelmatig een kwartier buiten in het park om de hoek.
 • Afgelopen zomer ben ik met een vriend in een oude Canadese kano door Nederland getrokken.
 • Ik ben werk en buiten zijn meer gaan combineren. Vergaderen aan het water. Klantgesprekken gecombineerd met een bos -of parkwandeling en een drie-daagse training in de natuur.

 

24 uur in stilte in de natuur

Twee keer per jaar organiseer ik met Timon Visser en Camiel Bernaards een drie-daags programma op een uniek natuurgebied in Nederland. Onderdeel van het programma is dat je 24 uur in stilte doorbrengt. Alle drie hebben we op onze eigen manier ervaren hoe tijd doorberengen in de natuur als een soort katalysator werkt voor persoonlijke groei, en creativiteit.
Hier vind je meer informatie over het programma van september.

ps
Wie vindt dit ook interessant denk je? Leuk als het doorstuurt!
Into_the_WILD_2015_02

 

 

About the Author

Leave a Reply