Deze drie vragen lijken simpel …

Deze drie vragen lijken simpel …

..maar zijn het niet. Om je als leider écht te ontwikkelen zul je moeite moeten doen om tegenspraak te organiseren. Lees in dit artikel hoe je dat doet.

Je bent al jaren directeur, manager, ondernemer of projectleider en je bent toe aan je volgende stap. Niet zozeer financieel maar vooral qua uitdaging en persoonlijke groei. In dit mini-artikel juich ik toe dat je je af en toe laat inspireren bij een seminar of in een opleiding, maar ik daag je hierbij uit om onderstaande vragen minimaal één keer per jaar aan je mensen te stellen:

1. “Wat maakt dat ik jou mag leiden?”
2. “Wat kan ik volgens jou verbeteren als leidinggevende?”
3.  “Hoe staat (in jouw ogen) mijn manier van leidinggeven de organisatie / het resultaat in de weg?”

Vertrouwen en lef

Deze vragen zijn heel eenvoudig maar worden zelden gesteld. Waarom? Omdat er lef en vertrouwen voor nodig is. Lef om relevante mensen om input te vragen naar jouw functioneren als leider. Vertrouwen om complimenten toe te eigenen en kritiek serieus te nemen. Het is voor veel directeuren en managers veiliger om een dag naar een inspirerend seminar te gaan dan deze vragen te stellen en werkelijk iets te doen met de input.

Alle JAknikkers verzamelen

Enerzijds is het natuurlijk leuk voor een leider als mensen hem/haar respecteren, waarderen en bereid zijn te volgen. Anderzijds is het funest voor een leider en voor de hele organisatie als mensen hun werkelijke mening, visie of ongezouten feedback voor zich houden omdat deze niet getolereerd wordt.

Werkelijke groei: kwetsbaarheid tonen en tegenspraak organiseren

Succesvolle leiders blijven zichzelf continu ontwikkelen. Openstaan voor feedback is als leider natuurlijk de basis, maar het valt mij op dat leiders vaak niet door hebben dat er altijd een reserve is bij medewerkers om werkelijk te zeggen waar het op staat. Wanneer je jezelf en de organisatie écht wilt laten groeien zal je dus niet alleen open moeten staan, je zult mogelijk iets meer moeite moeten doen om tegenspraak te organiseren.

Toepassing

  1. Durf jij het aan? Knip en plak bovenstaande vragen in een mail en stuur ‘m (met een korte persoonlijke inleiding) vandaag nog naar 3 – 8 relevante collega’s.
  2. Zie je de rode draad al? Doe daadwerkelijk iets met je belangrijkste ontwikkelpunten.
  3. Geniet ook van de complimenten die je krijgt.

Leiders van Nederland, verbreding van jullie kennis wordt toegejuicht maar een simpele katalysator voor werkelijke verdieping ligt dichterbij dan je denkt: bij de mensen waar je dagelijks mee werkt.

Meer lezen

Meer lezen over dienend leiderschap: Echte leiders dienen van Inge Nuijten is een aanrader. Verdraaide organisaties van Wouter Hart ook.

Back to you essence

Meer info

About the Author

Leave a Reply