Blog

Deze drie vragen lijken simpel …

..maar zijn het niet. Om je als leider écht te ontwikkelen zul je moeite moeten doen om tegenspraak te organiseren. Lees in dit artikel hoe je dat doet.

Je bent al jaren directeur, manager, ondernemer of projectleider en je bent toe aan je volgende stap. Niet zozeer financieel maar vooral qua uitdaging en persoonlijke groei. In dit mini-artikel juich ik toe dat je je af en toe laat inspireren bij een seminar of in een opleiding, maar ik daag je hierbij uit om onderstaande vragen minimaal één keer per jaar aan je mensen te stellen:

1. “Wat maakt dat ik jou mag leiden?”
2. “Wat kan ik volgens jou verbeteren als leidinggevende?”
3.  “Hoe staat (in jouw ogen) mijn manier van leidinggeven de organisatie / het resultaat in de weg?”

Vertrouwen en lef

Deze vragen zijn heel eenvoudig maar worden zelden gesteld. Waarom? Omdat er lef en vertrouwen voor nodig is. Lef om relevante mensen om input te vragen naar jouw functioneren als leider. Vertrouwen om complimenten toe te eigenen en kritiek serieus te nemen. Het is voor veel directeuren en managers veiliger om een dag naar een inspirerend seminar te gaan dan deze vragen te stellen en werkelijk iets te doen met de input.

Alle JAknikkers verzamelen

Enerzijds is het natuurlijk leuk voor een leider als mensen hem/haar respecteren, waarderen en bereid zijn te volgen. Anderzijds is het funest voor een leider en voor de hele organisatie als mensen hun werkelijke mening, visie of ongezouten feedback voor zich houden omdat deze niet getolereerd wordt.

Werkelijke groei: kwetsbaarheid tonen en tegenspraak organiseren

Succesvolle leiders blijven zichzelf continu ontwikkelen. Openstaan voor feedback is als leider natuurlijk de basis, maar het valt mij op dat leiders vaak niet door hebben dat er altijd een reserve is bij medewerkers om werkelijk te zeggen waar het op staat. Wanneer je jezelf en de organisatie écht wilt laten groeien zal je dus niet alleen open moeten staan, je zult mogelijk iets meer moeite moeten doen om tegenspraak te organiseren.

Toepassing

  1. Durf jij het aan? Knip en plak bovenstaande vragen in een mail en stuur ‘m (met een korte persoonlijke inleiding) vandaag nog naar 3 – 8 relevante collega’s.
  2. Zie je de rode draad al? Doe daadwerkelijk iets met je belangrijkste ontwikkelpunten.
  3. Geniet ook van de complimenten die je krijgt.

Leiders van Nederland, verbreding van jullie kennis wordt toegejuicht maar een simpele katalysator voor werkelijke verdieping ligt dichterbij dan je denkt: bij de mensen waar je dagelijks mee werkt.

Meer lezen

Meer lezen over dienend leiderschap: Echte leiders dienen van Inge Nuijten is een aanrader. Verdraaide organisaties van Wouter Hart ook.

Back to you essence

Meer info

HR Event   |   Into The Wild

HR Event | Into The Wild

Steeds meer organisaties verkennen nieuwe vormen werken en nieuwe vormen van leren. Succesvolle organisaties weten dat persoonlijke groei faciliteren key is om talent en expertise in huis te houden. Trainingen in de natuur worden doorgaans gezien als soft, zweverig en weinig resultaatgericht.

Dat kan ook anders. Wij laten met ons 3-daags trainingsprogramma zien hoe tijd doorbrengen in de natuur katalyserend werkt voor persoonlijke en zakelijke groei. Professionals ervaren bij ons dat verstillen, reflecteren en spelen niet ondermijnend werkt voor het resultaat maar juist een positief effect heeft. Daarnaast is er een toenemend aantal studies die de positieve effecten van tijd doorbrengen in de natuur onderschrijven.

Op 10 maart 2016 organiseren we een netwerk event voor HR professionals om:
1.  Kennis te maken met onze manier van werken
2. Praktische inspiratie op te doen voor meer bevlogen, betrokken personeel
3. Ervaringen uit te wisselen met collega’s uit andere branches

Ben je HR professional ? Je kunt je hier aanmelden.
Geen HR professional maar ken je iemand voor wie dit interessant is? Leuk als je het doorstuurt!

Arnout, Camiel en Timon

Mijn eigen Into the Wild ervaring

Mijn eigen Into the Wild ervaring

Het was in Barcelona waar ik voor het eerst hoorde over de solo. Een programma waarbij je 24 uur alleen in de Spaanse Pyreneeën doorbrengt. De organisator van dit programma had ik toevallig leren kennen via de dame waarbij ik een kamer huurde. Ik was er snel uit. Dit wilde ik doen.

Avontuur
In eerste instantie was het vooral het avontuur dat me aantrok. Het zou vast heel erg leuk worden. Toen ik eenmaal op mijn schitterende plek, vol heerlijk ruikende tijmplanten en weids uitzicht zat moest het grote genieten beginnen. Na een half uur genieten kwamen er echter gitzwarte onweerswolken voor de zon waarna het al snel losbarstte. Het onweer bleef rondcirkelen tussen de bergen en alles werd zeiknat. Oeps, dat was niet de bedoeling.

Zonsopkomst
Toen het uiteindelijk droog werd, was de zon al onder en werd het donker. Dankzij het kampvuur kreeg ik het gelukkig weer warm. Ik ben vervolgens, voor mijn gevoel, vroeg mijn tent in gekropen om te gaan slapen. Het leek mij namelijk wel wat om vroeg wakker te zijn zodat ik de zonsopkomst zou kunnen zien.

Schaduwkant
In de vroege ochtend werd ik inderdaad wakker, klaar voor de zonsopkomst. Maar het bleek op dat moment vooral heel koud te zijn. De zon kwam namelijk aan de andere kant van de berg op. Ik zat aan de schaduwkant en het duurde zeker nog een paar uur voordat de eerste zonnestralen op mijn plek kwamen.

Zonnestralen
Toen die eerste zonnestralen mij uiteindelijk bereikte voelde dat euforisch. Ik heb zo intens van de zon genoten. De rest van de dag scheen de zon uitbundig en heb ik genoten van de warmte, het uitzicht, de geur van tijm en de stilte.

Lessen
Het mooie aan Into the Wild is dat iedereen iets anders uit zo’n ervaring haalt. Je haalt er namelijk uit wat voor jou relevant is. Voor mij was het in een periode van mijn leven waarop er voor het eerst serieuze dingen tegen zaten. Daarvoor ervaarde ik het leven vooral als een mooi avontuur. Nu bleek het ook tegen te kunnen vallen.
Het heeft ervoor gezorgd dat ik tegenslagen nu beter aankan en ik extra geniet wanneer de zon letterlijk en figuurlijk weer schijnt.

Ook benieuwd
Ben jij benieuwd wat zo’n avontuur voor jou kan betekenen? Sinds 2012 organiseer ik een paar keer per jaar het programma Into the Wild. Niet ver weg in Spanje, maar op een schitterende plek in Nederland. 11, 12 en 13 september is de laatste mogelijkheid in 2015. Kijk voor meer informatie, foto’s en video op into-thewild.nl

 

Natuur beïnvloedt hersenen

Natuur beïnvloedt hersenen

Is dat wel zo? En wat ik daarmee in mijn eigen leven?
Als ik zo’n kopje lees, kan ik het niet laten om erop te klikken… en jij blijkbaar ook niet : )

Context
Al jaren hou ik mij bezig met de vraag wat de kwaliteit van ons werk en leven beïnvloedt. Welke kleine aanpassingen maken op lange termijn een verschil voor jezelf en de mensen om je heen? Hoe zet je kennis en inzichten om in daadwerkelijk actie en resultaat? Als spreker en trainer deel ik praktische strategieën voor meer geluk, gezondheid en succes.

 

In deze BLOG

6 links met positieve effecten
In deze blog heb ik een aantal recente links voor je gebundeld waarin “tijd doorbrengen in de natuur” in relatie wordt gebracht met fysiek en mentaal welbevinden zodat jij tijd bespaart, de artikelen kunt screenen en je je eigen visie kunt vormen.

5 tips voor een persoonlijk experiment

Misschien nog wel belangrijker: je krijgt een paar praktische suggesties om je nieuwsgierigheid naar dit onderwerp om te zetten in actie/ een persoonlijk experiment.

 

Waarom?
Er is in deze tijd alles behalve gebrek aan kennis. We leven in een informatiemaatschappij waar iedereen in sneltreinvaart a la DWDD op de hoogte blijft en vermaakt wordt. Content die vandaag boeiend voor jou is, wordt een dag later waarde-loos als je er niets mee doet. Kortom; enkel kennis en inzicht verhoogt je werk/leefgeluk niet.


Van weten naar doen

Veel mensen weten dat roken ongezond –en lichaamsbeweging gezond is. Ze weten dat SMS’en in de auto gevaarlijk is en toch blijven ze het doen. Veel mensen weten dat ze het fijn vinden om een of meerdere avonden vrij te houden in hun agenda maar toch loopt de week vol (ja, weken kunnen dat). Mensen weten waar ze op lange termijn gelukkig van worden, maar er mist een belangrijke stap tussen dat weten en resultaat. Hoe zet je jouw weten, je kennis en de inzichten die er voor jou toe doen om in actie? Dat lees je straks hieronder maar eerst zoals beloofd de links zodat je kunt checken of je wel over wilt gaan op actie.

Recente links
Bij ’t gros van wetenschappelijk onderzoek blijven er meer vragen over dan antwoorden en moet er meer onderzoek gedaan worden om harde uitspraken te doen. “Het lijkt erop dat de natuur een klein maar noemenswaardig positief effect heeft op onze gezondheid” aldus de gezondheidsraad. Een greep uit de positieve effecten van onderstaande artikelen / blogs zijn:

5 Positieve effecten
+ Je korte termijn geheugen en concentratie neemt toe
+ Je creativiteit neemt toe
+ Stressreductie
+ Goed voor je gezichtsvermogen
+ Buiten sporten lijkt makkelijk, duurzamer t.o.v binnen

5 recente links + (1 oude) over de positieve effecten van tijd doorbrengen in de natuur*:
http://mobile.nytimes.com/blogs/well/2015/07/22/how-nature-changes-the-brain/
http://www.huffingtonpost.com/2014/06/22/how-the-outdoors-make-you_n_5508964.html
http://www.businessinsider.com/11-reasons-you-should-go-outside-2014-4?IR=T
http://www.nrc.nl/nieuws/2015/06/16/kinderen-moeten-vaker-naar-buiten-om-bijziendheid-te-voorkomen/
http://www.health.harvard.edu/press_releases/spending-time-outdoors-is-good-for-you
http://www.gezondheidsraad.nl/en/publications/gezonde-leefomgeving/nature-and-health-the-influence-of-nature-on-social-psychological

*Heb je een meer recent -of beter artikel? Heb je zelf onderzoek gedaan naar de effecten van tijd doorbrengen in de natuur? Leuk als je een reactie geeft onderaan of via een mailtje.

 

Toepassing

Soortgelijke artikelen waren voor mij aanleiding om in mijn management-tijd de werkbesprekingen regelmatig buiten te doen. We bespraken werkinhoud tijdens een rondje door het dichtstbijzijnde park. Als de tijd het toeliet combineerden we het overleg ook soms met een potje tafeltennis…. Mogelijk denkt een aantal van jullie nu: “lekker productief (1)” of “dat kan in mijn werkveld niet zo makkelijk (2)”.

Misschien is dit interessant voor jeLink_Kennis_van_nu_Spelen_BLOG_Into the wild Nederland
Over die eerste opmerking heeft Timon Visser (consultant bij Effectory) laatst een leuke blog geschreven en Andre Kuipers heeft met de kennis van nu (NTR) een schitterende aflevering gemaakt over de functie van spelen. Als buiten een rondje lopen (of huppelen :  )) en tafeltennissen of tafelvoetballen (ja, steeds meer vernieuwende bedrijven hebben zo’n ding staan) onmogelijk is in jouw werkgebied, is het dus extra belangrijk dat je het buiten je werk organiseert.

 

Zet kennis en inzicht om in gerichte actie.
De kans is groot dat je deze blog (net als alle andere) screent om te kijken of er iets nuttigs in staat en vervolgens weer doorgaat met waar je mee bezig bent. Dat is heel gezond. Wanneer we alles wat we lezen direct zouden toepassen komen we niet meer aan werken, sporten en sociale activiteiten toe. Echter, als je al langere tijd denkt: “Ik zou eigenlijk wat vaker naar buiten moeten gaan”, daag ik je uit om naast dat denken ook te DOEN en een experiment met jezelf aan te gaan.

Zoals ik hierboven al schreef, neemt je geluk of kwaliteit van leven niet toe van meer weten. Je gaat pas verschil ervaren als je iets gaat doen op een manier die bij je past. Ik zal het nog een keer opschrijven: op een manier die bij jou past. Dat maak namelijk enorm verschil in lange termijn succes.

 

Doe niet zoals het hoort
Ik zie in mijn werk veel mensen handelen op een manier die ‘bewezen is’ of ‘zoals het hoort’ en na een x aantal weken of maanden tot de conclusie komen dat ‘het niet werkt’. Deze mensen vergeten dat ze zelf (met al hun voorkeuren, ervaringen, werk –en leefcontext) een cruciale rol spelen in die toepassing. Waarom richt je je huis in op een manier die bij je past? Plan je een vakantie op een manier die bij je past? Of een ochtendritueel op je eigen manier? Wanneer je je in de toekomst iets voorneemt, hoop ik dat je een gezonde dosis eigenwijsheid inzet en jezelf tijd gunt om je unieke manier te ontdekken.

 

Een mooi bruggetje naar de praktische tips om iets met je kennis te doen

  1. Bedenk waarvoor je het doet
    Wat levert het je op lange termijn op (pleasure) of wat wil je op lange termijn vermijden (pain). WHY?
  2. Kies een vorm die bij je past
    Het lijkt een open deur. Dat is het ook, maar ik noem ‘m toch nog een keer; je voornemen heeft de meeste kans van slagen als je iets doet wat je interesseert of waar je van geniet. Voorkom dat je op ‘karakter’ de natuur afvinkt op je lijstje : )
  3. Kleine, haalbare stappen
    Kijk wat voor jou de meest laagdrempelige –en meest optimale vorm is om tijdens of na een werkdag tijd door te brengen in de natuur. Minimaal kan zijn: ik loop 3 keer per week ‘s middags een rondje van 5 min. door het park. Optimaal kan zijn ik loop dagelijks een half uur buiten in een groene omgeving.
  4. Samen
    Betrek je vriendin, vriend, man, vrouw, kinderen en collega’s om meer tijd buiten door te brengen. Je kunt ook het verzoek doen of ze je willen herinneren aan jouw voornemen.
  5. Bijslijpen
    Ik noem het bewust een ‘experiment met jezelf’ omdat je nieuwsgierig blijft naar de uitkomst en omdat een experiment mag mislukken. Wat gebeurt er als ik dit doe? Werkt het mogelijk beter voor mij als ik het zo doe? In plaats van een binaire houding ten aanzien van je leerproces; werkt het of niet, test je net zo lang tot het jouw eigen manier is. Op deze manier is de kans van slagen groter.

 

Voorbeelden van wat ik zelf anders doe

  • Ik begin mijn dag twee keer per week met hardlopen in de ochtend (inclusief frisse duik halverwege)
  • ‘S avonds voor ik ga slapen loop ik regelmatig een kwartier buiten in het park om de hoek.
  • Afgelopen zomer ben ik met een vriend in een oude Canadese kano door Nederland getrokken.
  • Ik ben werk en buiten zijn meer gaan combineren. Vergaderen aan het water. Klantgesprekken gecombineerd met een bos -of parkwandeling en een drie-daagse training in de natuur.

 

24 uur in stilte in de natuur

Twee keer per jaar organiseer ik met Timon Visser en Camiel Bernaards een drie-daags programma op een uniek natuurgebied in Nederland. Onderdeel van het programma is dat je 24 uur in stilte doorbrengt. Alle drie hebben we op onze eigen manier ervaren hoe tijd doorberengen in de natuur als een soort katalysator werkt voor persoonlijke groei, en creativiteit.
Hier vind je meer informatie over het programma van september.

ps
Wie vindt dit ook interessant denk je? Leuk als het doorstuurt!
Into_the_WILD_2015_02

 

 

De twee belangrijkste redenen om Into the Wild te organiseren

De twee belangrijkste redenen om Into the Wild te organiseren

Natuurlijk is het gaaf om samen met twee goede vrienden een initiatief als Into the Wild in de wereld te zetten, is het mooi om een programma te ontwikkelen én is de ontlading groot na het eerste succesvolle weekend met 12 deelnemers. Allemaal redenen om Into the Wild te beginnen. Maar voor mij niet de belangrijkste! Wat is die reden dan wel?

Zaadje
Op de kop af een jaar geleden is het zaadje bij mij geplant. Samen met collega’s hebben wij een tweedaagse heisessie. Niet nieuws onder de zon in werkend Nederland zou je zeggen. Heisessies doen ze overal. Toch wel… Voor ons geen vergadercentrum, geen zaal zonder daglicht, geen strak programma, geen hotelkamer met wifi en geen eten van uitgebreid buffet. Wij zijn in de natuur, op landgoed Roggebotstaete.

Natuur
Een landgoed klinkt deftig, maar dat is hier niet aan de orde. Grote velden met bloeiende bloemen, stukken bos, meertjes, bijenfamilies, kampvuur om op te koken en een Mongoolse yurt om in te slapen. Kortom: buiten, back-to-basic en dicht bij de natuur.

Onrust
Na een korte introductie verwacht mijn ‘werkende ik’ de inhoudelijke start van het programma. We zijn er tenslotte met een reden en ik wil onze tijd niet verdoen. Niets van dat alles. Eerst een stilte wandeling, dan een potje touwtrekken en genieten van een biologische lunch. Ik voel onrust omdat we niet ‘productief’ zijn. Na een tijdje ontwennen geef ik me over aan de omgeving en het programma. Mijn energie begint te stromen. Wat is dit heerlijk zeg! Buiten, rondrennen door het veld en voetballen met collega’s.

Toegevoegde waarde
Daarna gaan we met elkaar de inhoud in. De visie van ons team moet worden bepaald. Met hernieuwde energie stort ik me op de inhoud. Zonder moeite krijg ik ingevingen die ook door mijn collega’s worden gewaardeerd. Naast plezier maken kan ik ook inhoudelijk van toegevoegde waarde zijn.

Belangrijke les
Na thuiskomst ziet mijn vriendin me stralen. Wat is er met jou gebeurd? Nou eigenlijk heel simpel, ik heb twee lessen geleerd: In de natuur zijn geeft rust én spelen geeft ruimte. Dit maakt ons creatief en relaxt. Iets dat we in werkend Nederland zijn kwijtgeraakt. En dat terugvinden, gun ik meer mensen.